2009-09-01 14:02:17• hírek • MTI

Megerősítenék a román képviseletet

Románia a jövőben csökkentené a Közép-Európában diplomáciai szolgálatot teljesítő kiküldöttjeinek számát, ugyanakkor növelné diplomáciai jelenlétét Közép-Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában - jelezte kedden Bukarestben Cristian Diaconescu külügyminiszter.

A diplomaták hivatalos értekezletén a tárcavezető kifejtette: az említett térségekben jelenleg nem megfelelően erős az ország képviselete. A külügyi tárca olyan országok külképviseletein tervezi a létszámleépítést, mint Ausztria, Belgium, Bulgária, Görögország és Franciaország.

Összesen 55 külszolgálati státust terveznek megszüntetni, ebből 35 diplomatákat, 17 a technikai személyzetet, három pedig a helyi alkalmazottakat érinti, mégpedig 25 európai és az ankarai külképviseleten. E státusok egy részét áthelyezik Közép-Ázsiába, a Közel-Keletre és Afrikába, vagyis azokba a térségekbe, ahol Romániának nem elég erős a diplomáciai jelenléte - fűzte hozzá Diaconescu, leszögezve ugyanakkor, hogy a konzuli képviseleti rendszerben nem kívánnak csökkentéseket végrehajtani.

A külügyminiszter jelezte azt is, hogy a külszolgálatot teljesítő diplomaták fizetését a jövőben egy rövid időre lejben fogják adni, és ugyancsak ideiglenesen 10-15 százalékkal készülnek csökkenteni e béreket. A miniszter szerint az alkalmazottak megértik a minisztérium nehéz helyzetét, így elfogadják ezeket a megszorításokat.

Az Agerpres hírügynökség emlékeztet: Cristian Diaconescu már július végén bejelentette, hogy az általa vezetett tárca kénytelen lesz csökkenteni kiadásait és a létszámot. A hírügynökség Traian Basescu államfő egy korábbi megnyilatkozását is idézi.

Abban az államelnök sürgette az államapparátus tömeges leépítését, elismerve ugyanakkor, hogy a román diplomácia bizonyos térségekben nehézségekkel küszködik. Basescu már többször hangsúlyozta, hogy szerinte a román diplomatáknak Közép-Ázsia, Türkmenisztán, Kazahsztán, Üzbegisztán, a Kaszpi-tenger térsége felé kell irányítaniuk figyelmüket. Az államfő szerint ezeken a helyeken van nagyobb szükség diplomatákra, és úgy véli, nem kell "túlzsúfolni" a brüsszeli vagy a londoni román nagykövetséget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: